Indicatori de Sterilizare - Ghid pentru Asistente - Dentstore

Cabinet

Indicatori de Sterilizare – Ghid pentru Asistente

  • 19 Jul 2024
  • Com 0

Ce poti afla din acest articol:

Eficacitatea si conformitatea procesului de sterilizare pot fi verificate cu ajutorul unor indicatori de sterilizare, potriviti fiecarui caz.

Indicatorii fizici, chimici si biologici asigura eficienta procesului de sterilizare si conformitatea cu reglementarile din Romania.

A. Indicatori fizici

Indicatorii fizici monitorizeaza si documenteaza parametrii critici ai sterilizarii, precum: presiune, timp si temperatura incluse in diagrama sterilizatorului.

Frecventa de utilizare: la fiecare ciclu de sterilizare.

B. Indicatori chimici

Indicatorii chimici, de diverse tipuri, asigura evaluarea completa a procesului si detectarea eventualelor probleme de penetrare a agentului sterilizant. Acestia se impart in:

Tip 1 – indicatori de proces

Indica expunerea la procesul de sterilizare, diferentiind materialele procesate de cele neprocesate.

Se prezinta sub mai multe forme – banda adeziva cu indicatori, marker de culoare pe pungile de impachetat sau sigilii, etichete indicatoare.

Se plaseaza pe fiecare pachet/container/punga.

Virarea culorii indica doar pachetele procesate, fara a garanta o sterilizare corecta.

Frecventa de utilizare: la fiecare ciclu de sterilizare.

Tip 2 – indicatori pentru teste specifice

Testul Bowie-Dick

Este un suport hartie/plastic impregnat cu cerneala indicatoare specifica (sau orice alta prezentare conforma cu standardul EN ISO 11140 si standardul ISO 18472) care isi schimba culoarea atunci cand este expus la anumiti parametri de sterilizare.

Este un test foarte sensibil, folosit pentru evidentierea aerului rezidual periculos sau a gazelor inerte din camera de sterilizare, care pot periclita procesul de sterilizare.

Virarea culorii trebuie sa fie completa si uniforma, iar in caz de neconformitate se opreste utilizarea autoclavului pana la remedierea problemei.

Frecventa de utilizare: Cel putin saptamanal sau la fiecare sarja de sterilizare ce contine material poros: comprese, rulouri, bulete etc.

Testul Helix

Este un sistem format dintr-o capsula, in care se introduce indicatorul chimic, conectat la un tub care simuleaza dispozitivul canulat sau orice alta forma, in conformitate cu standardul EN 867-5.

Se foloseste pentru evidentierea aerului rezidual si a gazelor inerte din camera de sterilizare, pentru autoclavele cu prevacuum, respectiv verificarea penetrabilitatii aburului in dispozitivele canulate.

Frecventa de utilizare: Cel putin saptamanal sau la fiecare sarja de sterilizare ce contine instrumentar cu lumen: piese de mana, tubulatura, anse de detartaj etc.

Testul PCD

Este testul pentru validarea globala a procesului de sterilizare conform standardului EN 14937. Este compus dintr-un dispozitiv de validare a procesului (PCD) si unul dintre indicatorii de mai sus, respectiv test Bowie-Dick sau Helix si este utilizat in cazul instrumentelor foarte complexe.

Tip 4 – indicatori multiparametru

Monitorizeaza unul sau mai multi parametri fizici si chimici ai ciclului de sterilizare.

Sunt indicatori interni care se utilizeaza in cazul sterilizarii cu plasma (timp, temperatura, concentratia de peroxid de hidrogen) si formaldehida (timp, temperatura si concentratia de formaldehida).

Frecventa de utilizare: la fiecare ciclu de sterilizare cu plasma si formaldehida.

Tip 5 – indicatori integratori

Monitorizeaza toti parametrii fizici si chimici ai ciclului de sterilizare (abur: timp, temperatura, calitatea aburului; oxid de etilena: timp, temperatura, concentratia de oxid de etilena, umiditate relativa).

Virarea culorii va fi verificata prin transparenta ambalajului sau la deschiderea acestuia. Lipsa virarii culorii indica material nesterilizat.

Frecventa de utilizare: la fiecare ciclu de sterilizare, ca martor. Se pastreaza in registrul de sterilizare alaturi de eticheta de trasabilitate. Se formeaza un pachet fara instrumentar, in interiorul caruia se introduce indicatorul integrator de tip 5, iar deasupra se lipeste eticheta dublu-adeziva.

C. Indicatori biologici

Indicatorii biologici verifica eficacitatea biologica a sterilizarii, confirmând distrugerea microorganismelor rezistente.

Contin spori din familia Bacillus stearothermophilus (pentru sterilizarea cu abur, plasma si formaldehida) si Bacillus atrophaeus (pentru sterilizarea cu oxid de etilena), prezentati sub forma de fiole de plastic termorezistent.

Se plaseaza in locul cel mai greu accesibil al sterilizatorului, in prima sarja si pentru fiecare sarja cu materiale sau dispozitive implantabile.

Indicatorii pozitivi se elimina conform legislatiei in vigoare, iar in caz de neconformitate se anunta imediat firma de service pentru revizie.

Frecventa de utilizare: Testele biologice ar trebui efectuate saptamanal pentru a verifica eficienta sterilizarii. Aceasta este o practica comuna in multe tari si este considerata o masura standard de siguranta.

Alte recomandari: Dupa fiecare reparatie majora, in cazul achizitionarii unui nou autoclav, dupa orice incident suspect.

Descopera mai multe informatii utile in urmatoarele articole:

Vezi ofertele disponibile pentru aceste produse pe Dentstore.ro

A fost util acest articol?
Da Nu